Дали понякога не сте си задавали въпросът „как да преобразувам милисекунди в сампли“?

Някои биха се запитали – защо пък това? Накратко – при запис на живо с много инструменти, понякога е възможно да има закъснение на сигнала при различните инструменти, най-вероятно записани с микрофон. За да се фиксира това закъснение, на тонрежисьора се налага да използва дилей с милисекунди на даден сигнал, за да прозвучат инструментите заедно.

Много софтуерни програми обаче не разполагат с такава опция, например любимата ми Logic Pro на Apple. Тогава трябва да си спомним часовете по алгебра, но няма страшно. Щом аз се оправям, значи всеки може! Сядайте, вземете калкулаторите и внимавайте в часа!

Отговор на Как да преобразуване милисекунди в сампли и обратно.

Най-важното е да знаем честотата, с която е записан звукозаписът. За пример ще използвам CD стандарта, който е 44,1 килохерца. Естествено можете да използвате и по-висока семплираща честота като 48 или 96 kHz. Формулата е много проста и е умножаваме милисекундите по семплиращата честота.

В такъв случай ако имаме закъснение между два микрофона в стаята при записа от 10 милисекунди, то умножаваме тях по семплиращата честота – 10 X 44.1. Отговорът е 441 сампли. Добре де, нека да е по-сложно – 17 милисекунди. 17 X 44.1 и… упс, батериите на калкулатора са изтощени… 749,7 сампли. По този начин двата сигнала ще бъдат изравнени.

По обратния начин можем да изчислим и колко милисекунди имаме в даден брой сампли. В този случай вместо да умножаваме, ние делим самплите на честотата. Използвайки горният пример ще разберем, че в 441 сампли при честота 44,1 kHz имаме точно 10 милисекунди.

Използвайки тези прости формули, можем „ръчно“ да изчислим връзката между сампли и милисекунди. Това понякога може да бъде наистина полезно… Особено за потребители, използващи DAW като Logic Pro.

А сега на работа да направим няколко хубави песни. Лек ден/нощ/!

От: (Mister J)

Оценете
Преобразуване на милисекунди в сампли и обратно

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *